Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και οι μέρες συνεχώς μικραίνουν, η απογευματινή προπόνηση συρρικνώνεται χρονικά ή δεν έχουμε πάντα τον απαραίτητο χρόνο για εξωτερικές προπονήσεις. Η βροχή, το κρύο, ή το σκοτάδι, καθιστούν αδύνατη πολλές φορές την προπόνηση στους δρόμους από τη μια, ενώ οι προσωπικές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν πρωινές προπονήσεις από την άλλη. Έτσι η απόδοσή μας μπορεί να πέσει μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα.
Το τραγικό αυτό σενάριο που δε θα το ήθελε κανείς ποδηλάτης να του συμβεί, πολύ εύκολα μπορούμε να το αντιστρέψουμε αν διαθέτουμε ένα εργόμετρο (προπονητήριο) και να επιστρατεύσουμε την καλή μας διάθεση για οργανωμένη προπόνηση στο σπίτι.
Η προπόνηση ποδηλασίας σε εσωτερικό χώρο μπορεί να φαίνεται βαρετή ή μονότονη έχει όμως σημαντικά πλεονεκτήματα. (Αν και μερικοί από μας τους ποδηλάτες ευχαριστιόμαστε την μοναχική προπόνηση).
Όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο κλειδί ενός στοχευμένου προγράμματος προπόνησης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Συμπληρωματικά είναι εξαιρετικά χρήσιμο για ασκήσεις τεχνικής (εξάσκηση με το ένα πόδι ή εξάσκηση στροφαρίσματος). Κοιτώντας σε ένα καθρέφτη μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο καθόμαστε πάνω στο ποδήλατο και να βελτιώσουμε την τεχνική μας.
Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να δουλέψουμε σε όλες τις ζώνες προπόνησης: την χαλαρή- αποθεραπείας, την αερόβια, την έντονη αερόβια, προπόνηση δύναμης ή ταχύτητας, στο αναερόβιο κατώφλι και στην interval προπόνηση.
Μεγάλο πλεονέκτημα του εργομέτρου είναι ότι ο χρόνος προπόνησης μιας ώρας ισοδυναμεί με περίπου 1,5 ώρα στο δρόμο. Στο δρόμο έχουμε τη δυνατότητα να «χαλαρώνουμε» σε κάποια κατηφόρα, στο γκρουπ ή σε κολλητήρι. Στο εργόμετρο εστιάζουμε τη προσοχή μας στην άσκηση στροφάρουμε συνεχώς και δεν αποσπά τίποτα την προσοχή μας (φανάρια ή στοπ ή λακούβες ).
Στο εργόμετρο μπορούμε να βάλουμε στόχο μια συγκεκριμένη ζώνη σφυγμών, να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε τους σφυγμούς μας και με ασφάλεια να πιέσουμε περισσότερο στην προπόνηση χωρίς να έχουμε το νου μας πως θα επιβιώσουμε στο δρόμο, μέσα στα αυτοκίνητα, στο γκρουπ στις λακούβες, και σε άλλους κινδύνους.
Ο συνολικός χρόνος προπόνησης είναι μικρότερος μιας και δεν υπάρχουν μετακινήσεις, μεταφορές ποδηλάτων, βλάβες στο ποδήλατο, σκασμένα λάστιχα κλπ. Έτσι εξοικονομούμε χρόνο ιδιαίτερα οι αθλητές τριάθλου που πρέπει να συνδυάσουν στις προπονήσεις τους το τρέξιμο και το κολύμπι.
Με τη χρήση εργόμετρου έχουμε καλύτερη αποκαταστάση μετά από μια δύσκολη προπόνηση. Στροφάροντας απαλά για 20 -30 λεπτά στο 60% των μέγιστων σφυγμών και κάνοντας μασάζ, επιταχύνεται η απομάκρυνση του γαλακτικού από τους μύες. Βεβαίως η χρήση του εργόμετρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να επανέλθουμε μετά από κάποιον τραυματισμό.
Προτάσεις:
Είμαστε έτοιμοι να εργομετοπροπονηθούμε ? Φύγαμε….
Επιμέλεια
Δέσποινα Τσεσμετζίδου - Δαλαβίκα
--
η εικόνα ανήκει στο: turbobiketrainer.com