Υδατάνθρακες. Πηγή ενέργειας για τους ποδηλάτες

Οι υδατάνθρακες είναι:

Σάκχαρα (πχ. Μονοσακχαρίτες όπως η γλυκόζη, δισακχαρίτες όπως η ζάχαρη)

Άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας όπως πατάτα, ρύζι, κάστανα, όσπρια, δημητριακά)

Φυτικές ίνες (λαχανικά, φρέσκα φρούτα και ξηρά).

Τα σάκχαρα αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος («σάκχαρο») ταχύτατα, το άμυλο αργά και ήπια, ενώ οι φυτικές ίνες ουσιαστικά παίζουν ρυθμιστικό ρόλο και επιβραδύνουν την άνοδο της γλυκόζης. Όταν η γλυκόζη αυξάνεται πολύ γρήγορα, το πάγκρεας αναγκάζεται να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να την επαναφέρει στη φυσιολογική της στάθμη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα(υπερσουλιναιμία) εμποδίζουν την καύση του λίπους, μετατρέπουν την πλεονάζουσα γλυκόζη σε σωματικό λίπος και προκαλούν ταχεία υπογλυκαιμία, με συνέπεια την πρόκληση έντονης πείνας.

Μη ξεχνάτε: Όσες υδατανθρακούχες τροφές είναι λιγότερο επεξεργασμένες, περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, αφομοιώνονται πιο αργά και ανεβάζουν πιο ήπια το σάκχαρο του αίματος, με την προϋπόθεση ότι δεν τις τρώτε σε υπερβολικές ποσότητες.

Ποιοί υδατάνθρακες;

Δεν έχουν όλα τα είδη υδατανθράκων την ίδια διαιτητική αξία και την ίδια μεταβολική επίδραση. Τρόφιμα που περιέχουν πολλά σάκχαρα και ταυτόχρονα στερούνται φυτικών ινών, όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα πολυτελείας και αποφλοιωμένα δημητριακά θεωρούνται «κακοί» υδατάνθρακες διότι προκαλούν υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης η οποία ευνοεί την αύξηση του σωματικού α λίπους και δημιουργεί προβλήματα με τη χοληστερίνη, την κυκλοφορία. Οι κακοί υδατάνθρακες προκαλούν υπογλυκαιμίες, αυξάνουν την κόπωση και το αίσθημα της πείνας και ευνοούν την αύξηση του βάρους και του διαβήτη.

Όταν καταναλώνεται κακούς υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, αναψυκτικά και γλυκά θα:

- αισθάνεστε σχεδόν μονίμως κουρασμένοι,

- νιώθετε εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια,

- τρώτε πιο πολύ γιατί πεινάτε συνεχώς,

- παίρνετε περισσότερες «άδειες» θερμίδες (χωρίς θρεπτική αξία),

- αυξάνεται το σωματικό βάρος,

- μειωθεί η απόδοσή σας,

- επιβαρυνθεί γενικότερα ο οργανισμός και η υγεία σας.

Ακόμα όταν τρώτε ζάχαρη το τροφικό αυτό υλικό χρειάζεται να¨κλέψει¨ βιταμίνες και μέταλλα από το  σώμα σας για να υποστεί την ανάλογη επεξεργασία. Έτσι όταν έχετε φάει ένα καλό πρωινό ή γεύμα και μετά φάτε ένα γλυκό, θυσιάζετε ότι καλό έχετε πάρει από τη τροφή. [Ακόμα θα πρέπει σοβαρά να λάβετε υπόψη ότι τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται με ζάχαρη. . ] -[ Αποφύγετε τους τρεις λευκούς θανάτους: λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι, αλάτι. ]

Αντίθετα ¨καλοί υδατάνθρακες¨ θεωρούνται τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και περισσότερο άμυλο από σάκχαρα γιατί αφομοιώνονται με βραδύτερο ρυθμό, προκαλώντας έτσι ηπιότερη έκκριση ινσουλίνης. Διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό, την ενεργητικότητα υψηλή και συμβάλλουν στη μείωση των περιττών κιλών.

 

H επιμέλεια του κειμένου βασίστηκε πάνω στα υπέροχα βιβλία:

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ, ΕΚΔ. ΑΘΛΟΤΥΠΟ
  • ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.  Π. ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ, ΕΚΔ. ΚΟΥΚΙΔΑ

Τσεσμετζίδου- Δαλαβίκα Δέσποινα