Η επεξεργασία των τροφίμων ισούται με απώλεια θρεπτικών συστατικών

Η επεξεργασία των τροφίμων ισούται με απώλεια θρεπτικών συστατικών

επεξεργασία του ρυζιού

Η επεξεργασία του ψωμιού

Συγκρινόμενα με το πλήρες αλεύρι ολικής άλεσης τα ζυμαρικά και το ψωμί έχουν χάσει 76% ψευδάργυρο, 72% μαγνήσιο, 95% βιταμίνη Ε, 59% φυλλικό οξύ, 72% χρώμιο,83% βιταμίνη Β1, 81% βιταμίνη Β2, 87% βιταμίνη Β6, 95% ίνες, 84% σίδηρο, 25% πρωτεΐνες , 52% σελήνιο,56% ασβέστιο. Επιπλέον το ψωμί που πωλείτε στα περισσότερα αρτοποιεία περιέχει ανθυγιεινές βελτιωτικές ουσίες προτιμήστε λοιπόν ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Αν δε φτιάχνετε το ψωμί εσείς προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης από τα καταστήματα υγιεινών και βιολογικών προϊόντων. Στο ψυγείο μπορείτε να το διατηρήσετε για κάμποσες μέρες και στην κατάψυξη περισσότερο.

Η επεξεργασία του ρυζιού

Με την επεξεργασία του σκούρου ρυζιού, για να γίνει το γυαλισμένο άσπρο ρύζι τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά που περιέχει υποβαθμίζονται ή καταστρέφονται. Η επεξεργασία στους μύλους επιφέρει απώλεια περίπου 10% της πρωτεΐνης, 85% του λίπους, και 70% των μεταλλικών αλάτων. Το σκούρο ρύζι περιέχει σχεδόν 2.93mg θειαμίνης (Β1) ανά 100 γραμμάρια. Το άσπρο ρύζι περιέχει 0,60mg θειαμίνης. Το σκούρο περιέχει 0,67mg ριβοφλαβίνης (Β2), ενώ το λευκό 0,26mg ριβοφλαβίνη στα 100 γραμμάρια. Το σκούρο ρύζι περιέχει 49,2mg νιασίνη (Β3),ενώ το λευκό 18,5mg νιασίνη ανά 100 γραμμάρια. Προτιμήστε ανεπεξέργαστο σκούρο ρύζι είναι το υγιεινό.

Αλλαγές που συμβαίνουν όταν το κρέας και άλλες μη ζωϊκές τροφές ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες:

  • Οι πρωτεΐνες πήζουν.
  • Αλλάζει η μοριακή δομή των πρωτεινών, πράγμα που οδηγεί σε ελλείψεις των ουσιωδών αμινοξέων.
  • Οι υδατάνθρακες καραμελοποιούνται.
  • Τα υπερβολικά ψημένα λίπη παράγουν γλυκοτοξίνες και πολυάριθμες άλλες καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι η ακρολείνη, οι ετεροκυκλικές αμίνες ,οι νιτροζαμίνες, οι υδρογονάνθρακες και το έντονα καρκινογόνο βενζοπυρένιο. Οι νιτροζαμίνες δημιουργούνται και στη σούβλα, στα κάρβουνα με τη μορφή οξειδίων του αζώτου, καθώς ο καπνός από το ψήσιμο αλληλεπιδρά με τα κατάλοιπα του λίπους.
  • Το 30%-50% των βιταμινών και των μετάλλων στα λαχανικά καταστρέφονται.
  • Τα ένζυμα των τροφών υφίστανται μεγάλη βλάβη. Έτσι εξαντλούνται από τον οργανισμό, πράγμα που έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία.
  • Τα υπολείμματα εντομοκτόνων στις τροφές με την υψηλή θερμοκρασία του μαγειρέματος αναδομούνται και γίνονται ακόμη πιο τοξικές.
  • Παράγονται ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούν βλάβες στον οργανισμό.
  • Το έντονο ψήσιμο των τροφών προκαλεί εκφυλισμό στα νουκλεϊκά οξέα και τη χλωροφύλλη των λαχανικών.

Είναι απαραίτητο λοιπόν η διατροφή σας να βασίζεται σε φυσικές, μη βιομηχανοποιημένες, ανεπεξέργαστες, ωμές τροφές, τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων υγιεινά μαγειρεμένες.

Επιμέλεια:

Τσεσμετζίδου- Δαλαβίκα Δέσποινα

--

η εικόνα ανήκει στο: timescity.com